Vesti i nastani
 
 
 
 
 

Излезе од печат новиот број на православното списание „Премин“ (08.09.2013 16:35)

Деновиве излезе од печат новиот број на православното списание „Премин“, посветен на преподобниот и богоносен отец наш Јосиф Исихаст.

Блажениот Старец Јосиф, наречен Тихувател (Исихаст), претставува незаменлив украс на поновата светогорска историја. Тој, во општествено-неповолни околности, успеа да го возобнови вечно живиот исихастички и молитвен подвиг на Света Гора. Така, Старецот подготви една нова генерација свои духовни чеда, носители и сведоци на непрестајната Исусова молитва. Плодовите од неговиот труд се чувствуваат во целото Православие.

 

Содржината на овој број ги донесува следните наслови:

 

1. Уводник / Свет Старче...

2. Старец Јосиф Исихастот како личност: осврт кон неговите дела

3. Ние со свои очи го видовме Стaрецот свет – обожен

4. За љубовта / Старец Јосиф Исихастот

5. Потполн човек / Митрополит Струмички Наум

6. Посета на ќелијата на Старец Јосиф Исихастот

7. Patristic Treasury / Elder Joseph the Hesychast

8. Служба на преподобниот и богоносен отец наш Јосиф Исихастот

9. „Послушанието во себе содржи сѐ“ / презвитер Горан Стојчевски

10. Илјада причини за крај / о. Григориј Јакимов

11. За уметноста, теологијата и образованието, за светоста и животот / о. Тихон Шевкун

12. Претставниците на модерната наука за Бог

13. Драги браќа и сестри... / Јанко Илковски

14. Астерфест, 3 јуни, Велјуса / Горан и Софија Тренчовски

15. Вести од православниот свет

16. Занимливости

17. Житија