Vesti i nastani
 
 
 
 
 

Излезе новиот број на православнотот списание „Премин“ (01.12.2014 15:47)

Воочи денот на Старец Порфириј Кавсокаливиски, излезе од печат новиот број на православното списание „Премин“, којшто овојпат е нему посветен.

 

„Постојано гледајте нагоре, кон Христос. Зближувајте се со Христос, до срж. Работете со Христос, живејте со Христос, дишете со Христос, трпете со Христос, радувајте се со Христос. Христос нека ви биде сѐ во сѐ. Вашата душа нека Го бара и нека Го довикува својот Женик...

Во Него е сета радост, сиот восхит, сиот рајски живот. Го поседуваме сѐ она што е велико и прекрасно кога Го имаме Христос во себе. Душата која сецело Го љуби Христос секаде е радосна и среќна, без разлика колку напори и жртви ја чинело нејзината љубов.“

                                 

преподобен Порфириј Кавсокаливиски

 

Содржина:

 

1. Уводник

2. Старец Порфириј: Ранет од љубовта Божја

3. Светоотечка ризница: За болестите / За воспитувањето на децата / Старец Порфириј Кавсокаливиски

4. Patristic Treasury: „What makes a person holy is love, the adoration of Christ“ / Elder Porphyrios
5. За Старец Порфириј Кавсокаливиски / „Само светителите вистински сведочат за евангелието“

6. Беседи / Митрополит Струмички Наум

7. Монашкото ткаење на совалката на животот / архимандрит Василиј Гондикакис

8. Пилат или Христос во нас / презвитер Горан Стојчевски

9. За она што треба, а не сум / Прозорец / о. Григориј Јакимов

10. Трет пат / Александар Дончев

11. Света Гора / Ќелии / Владимир Марковиќ

12. Славеј / Тања Битољану Плавшиќ

13. Тоа / Андреј Јахнин

14. Занес и писмо / Јанко Илковски

15. Житија: Кавсокаливиски светители
16. Вести од православниот свет / Занимливости
17. Капки на љубовта