Vesti i nastani
 
 
 
 
 

Одбележување на патрониот празник на Богословскиот факултет „Св. Климент Охридски“ (07.12.2015 23:22)

На 07.12.2015 година на Православниот богословски факултет во Скопје, во склоп на чествувањето на Св. Климент Охридски, беше одржана свечена академија. На присутните со пригодно слово им се обрати Архиепископот охридски и македонски г.г. Стефан, во кое нагласи дека „не случајно по свети Климента е именуван и овој Богословски факултет, нашата највисока црковно-просветна институција, затоа што е наследник на славниот светиклиментов универзитет, чија главна задача беше да ги воспита, подготви и оспособи за пастирска дејност потребните свештенослужители на Христовата Црква на овие простори“.

На свеченоста беа присутни и митрополитите г. Петар преспанско - пелагониски и администратор Австралиско - новозеландски и г. Јосиф Тетовско - гостиварски, деканот на факултетот д-р Ацо Гиревски заедно со професорите и студентите, Амбасадорот на Руската Федерација во Р. Македонија Н.Е. Олег Николаевич Шчербак како и останати гости. Во оваа пригода им беа доделени дипломи на новодипломираните студенти и нови индекси на постдипломците. На радост на студентите и професорите беше претставено возобновеното студентското списание ПРАВОСЛАВЕН БЛАГОВЕСНИК.

Извор: Скопска епархија