Vesti i nastani
 
 
 
 
 

Соопштение (13.07.2017 07:33)

Скопската православна црква при Македонската православна црква – Охридска архиепископија, најостро го осудува вандалскиот и антихристијански чин на сквернавење на православните гробови во с. Љуботен, Скопско.

            Ги повикуваме надлежните институции, во прв ред Министерството за внатрешни работи, најитно да го расветлат случајот и да ги пронајдат сторителите на овој грозоморен чин и да ги изнесат пред лицето на правдата.            

            Апелираме до сите граѓани, особено до православните верници, да нѐ избрзуваат со заклучоците и осудите и да не ја земаат правдата во своите раце, туку да се остават институциите да ги пронајдат вандалите. Ваквото дело го сметаме како кукавички чин, па затоа да останеме трезвени и да не подлегнуваме на провокации, туку да ги зачуваме присебноста, мирот и маѓуетничката и меѓуверска кохезија. Очекуваме од Исламската верска заедница и другите верски заедници, од државните институции и дипломатските претставници во земјава – да го осудат овој чин на уништување на православните гробови и да се заложат за што побрзо расветлување на истиот.  

            Се прашуваме – дали односот кон покојните православни христијани, е порака и кон живите?! Дотолку повеќе што овој чин на директен атак врз православното наследство и вредностите предизвика кај некого повод за „рафално“ славење, а доаѓа и по едно веќе сторено антиверско дело со осквернувањето на православното крстно спомен-одбележје во н. Бутел. А, впрочем, и да не ги спомнуваме и многуте други слични настани од поблиското и подалечното минато. Кој има уши – ќе слушне!

 

Од Канцеларијата на

Скопската православна епархија