Vesti i nastani
 
 
 
 
 

Излезе од печат најновиот број на списанието „Премин“ (02.02.2018 10:24)

Неодамна, излезе од печат најновиот број на списанието „Премин“, кој е посветен на преподобен Серафим Саровски.

 

 

„Отфрли го гревот и ќе нема болести, зашто болестите кај нас настануваат поради гревот, како што тврди свети Василиј Велики. Од каде таа немоќ? Од каде се телесните повреди? Господ го создал телото, а не болестите, душата, а не гревот. Што е најполезно и најпотребно? Соединувањето со Бог и општењето со Него, со посредство на љубовта. Губејќи ја таа љубов, отпаѓаме од Него, а отпаѓајќи подлегнуваме на различни и разни немоќи.

 

Поднесувањето на болестите со трпение и благодарење е еднакво на подвиг, па дури и повеќе од него.

 

Ако на Господ Бог Му е угодно човекот да искуси некаква болест, Он ќе му даде и сила да ја претрпи.“

 

Свети Серафим Саровски

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Содржина

 

1. Преподобен Серафим Саровски: Серафим во тело

2. Мирот во душата се стекнува со страдање / Свети Серафим Саровски

3. Триесет и прва беседа / свети Григориј Палама

4. Беседи / Митрополит Струмички Наум

5. Духовното значење на болестите / д-р Жан-Клод Ларше

6. Крстот како патоказ / јеромонах Г.

7. „...Болните исцели ги, Лекару на душите и телата“ / о. Горан Стојчевски

8. Tell Me Everything аnd I Shall Listen to You / St. Seraphim of Sarov

9. Иконата „Достоен е Агнецот“ / архимандрит Алексиј (Розентул)

10. Антропоцентризам: болна наука / проф. д-р Венко Андоновски

11. Дигитална токсикација / јеромонах Григориј

12. Лек против стресот / проф. д-р Дмитриј А. Авдеев

13. Заситените масти – ризик за човековото здравје / м-р д-р Александар Митов

14. Староста и болестите / Покајанието – и врата и пат / Фредерика Метјуз-Грин

15. Длабокиот корен на болката / игумен Арсениј Бока

16. Како да го одбраниме семејството? / д-р Виргилиј Георге

17. Музичкиот мислител / Горан Трајкоски

18. Нови изданија: „Монос“ / Александар Дончев

19. Боли / Јанко Илковски

20. Сведоштва

21. Божикен хор / м-р Катерина Божинова

22. Молитва кон свети Серафим Саровски / Панче Ќосев