Vesti i nastani
 
 
 
 
 

Честитка на Архиепископот Охридски и Македонски г.г. Стефан до новоизбраниот Патријарх Српски г.г. Порфириј (22.02.2021 11:54)

До Неговата Светост,
Архиепископ Пеќски,
Митрополит Белградско-карловачки и Патријарх Српски
г.г. ПОРФИРИЈ

 

Ваша Светост,

Од Наше, како и од името на браќата архијереи, свештенството, монаштвото и верниот народ на Македонската Православна Црква – Охридска Архиепископија, примете најискрени честитки по повод Вашиот избор, со кој Семудриот Бог, по својата вечна промисла за спасение на сите, Ве возвеличи и Ве постави на престолот на Светата Српска Православна Црква.

Во Вас, Ваша Светост, гледаме христоподобен архипастир, кој со својата возвишена Евангелска љубов има правилно разбирање за состојбите во Православната Црква и веруваме дека со Вашето востоличување на Светосавскиот трон ќе се пројави и вистинската христијанска љубов и дека меѓуцрковните односи ќе се развиваат, во интерес на нашите блиски народи и Цркви.

Се молиме, Семилостивиот Бог и Спасител наш Господ Исус Христос, да Ви дарува добро здравје и духовни сили, за да бидете добриот пастир и верен соработник на нивата Господова за доброто на Светата Црква.

Долгоденствуј, Светејши владико!

 

П О Г Л А В А Р

НА МАКЕДОНСКАТА ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА

– ОХРИДСКА АРХИЕПИСКОПИЈА

АРХИЕПИСКОП ОХРИДСКИ И МАКЕДОНСКИ

г.г. СТЕФАН