Vesti i nastani
 
 
 
 
 

Сочувство по повод упокојувањето на умировениот Епископ Захумско-херцеговачки Атанасиј (06.03.2021 18:54)

 

 

Ваша Светост,

 

Голема тага ни предизвика веста за упокојувањето на почитуваниот умировен Епископ Захумско-херцеговачки Атанасиј. Српската Православна Црква, но и целото Православие, се збогува со исклучителна личност, длабокоумен теолог, врвен патристичар и литургичар, исклучителен педагог и професор, редок книгољубец и книготворец, ревносен чувар на Светото Предание, монахољубив епископ, грижлив пастир и неуморен духовник ‒ богоугодник, кој ќе се храни од плодот на делата свои (сп. Ис. 3, 10).

 

Во овие мигови на тага, дозволете ми од свое име, како и во името на сета полнота на Македонската Православна Црква ‒ Охридска Архиепископија, да Ви изразам Вам, на српските архијереи и на сиот верен народ на Српската Православна Црква, длабоко и искрено сочувство.

 

Споделувајќи ја со Вас тагата за упокојувањето на Епископот Атанасиј, се молиме неговата душа да најде покој и мир во прегратките на Најсветата Троица, за Којашто тој целиот свој живот богословеше и поучуваше.

 

Споменот нека му е вечен! Бог да го прости!

 

 

 

До Неговата Светост,                                                                       АРХИЕПИСКОП    

Архиепископот Пеќски,                                                          ОХРИДСКИ И МАКЕДОНСКИ

Митрополит Белградско-карловачки                                                г.г. Стефан

и Патријарх Српски

Г.г. Порфириј