Vesti i nastani
 
 
 
 
 

Митрополитот на Петра, г. Корнилиј избран за местоблустител (чувар) на патријаршискиот трон на Ерусалимската Патријаршија (30.05.2005)

Митрополитот на Петра, г. Корнилиј беше избран од Светиот Синод местоблустител на патријаршискиот трон на Ерусалимската Патријаршија и ќе може да ја надгледува процедурата за изборот на нов Патријарх. Митрополитот Корнилиј беше исто така избран за местоблустител на патријаршискиот трон после смртта на Ерусалимскиот Патријархот Диодор. Двајца од четворицата членови на Синодот коишто го поддржуваат Иринеј учествуваа на седницата на Светиот Синод. Овие двајца се Митрополитот Јаков на Скантопули и Архимандритот Панарет.

 

пренесува грчкиот медиум ЕРТ: http://news.ert.gr/newsDetails.asp?ID=138964