Vesti i nastani
 
 
 
 
 

Галичка свадба (18.07.2005)

Вчера, во црквата на Светите Петар и Павле во Галичник, архимандритот Партениј, игумен на манастирот на Свети Јован Крстител (Бигорски манастир), со дел од братството и со архиерејскиот намесник, о. Благоја Спироски, ги венча чедата Божји, Тодор и Лидија Јуруковски. Традиционалниот мијачки свадбен ритуал оваа година привлече неколку илјади посетители од цела Македонија и од странство, меѓу кои беа и американскиот, норвешкиот, холандскиот, украинскиот, рускиот и амбасадорот на Србија и Црна Гора. Покровител на оваа манифестација беше претседателот на Собранието на Република Македонија, Љупчо Јордановски.

 

 

          

 

 

 

         

 

 

 

 

Галицник е место кое се наоѓа централно во Мијацијата, со прекрасна местоположба на врв на Бистра планина,

на надморска височина од околу 2000 м