Vesti i nastani
 
 
 
 
 

До Светиот Архиерејски Синод на Грчката Православна Црква (28.01.2008)

Нашето живеалиште е на небесата,

од каде што Го очекуваме и Спасителот,

нашиот Господ Исус Христос 

      (Филип. 3, 20)

 

 

Ваши Високопреосвештенства и Преосвештенства,

Драги браќа во Христа Спасителот,

 

Со голема тага ја примивме веста за упокојувањето на Поглаварот на Грчката православна црква, Архиепископот Атински и на цела Грција, г. Христодул.

Од името на Светиот Архиерејски Синод на Македонската Православна Црква, до вас, браќата архиереи, до свештенослужителите, монасите и верните чеда на вашата Света Црква, ги упатуваме нашите изрази на искрено сочувство и ја искажуваме нашата голема болка и тага.  

Со смртта на Архиепископот Христодул, не само Вашата Света Црква, туку и целиот православен свет загуби многу значајна личност, бого­вда­х­новен архипастир и Христоподобен првоерарх, исполнет со бого­љубие и брато­љубие, кој, како добар пастир, го помина својот живот неуморно работејќи на нива­та Господова.

Во последното десетлетие, Архиепископот Христодул, како Поглавар на Грчката Црква, беше препознаен како харизматичен пастир, целосно посветен на современите потреби на својата паства во Еладската земја. Многу негови дела и ставови имаа универзална вредност и веруваме дека уште долго време ќе придонесуваат за христијанството и човештвото.

Последните месеци на неговиот живот ги проследивме со постојани молитви и чувство на сострадување. За нас, борбата на архиепископот Христодул со тешката болест и неговото херојско држење во тој период, станаа образец на смирен и маченички од на Голгота. Се молиме Воскреснатиот Господ да му подари светло место на спокој од кадешто побегна секоја жал, печал, болка и воздишка.

Нека Му е вечен споменот и Бог да го прости.

 

ОД

КАНЦЕЛАРИЈАТА НА САС НА МПЦ