Vesti i nastani
 
 
 
 
 

Излезе од печат новиот број на списанието „Премин“ (20.01.2009)

Богојавление

 

Ако Бог не му се објави на човекот, човекот (сам) не може да Го досегне. Богојавлението е единствен начин за да се види Бог, не во загатки, шифри, симболи, туку директно - лице во лице.

Човештвото Го виде во лицето на Синот Божји, Исус Христос.

Божјото јавување не може да се „испровоцира“ никако поинаку, освен со смирение и љубов. Блажени се смирените, зашто тие ќе Го видат Бога...

Со јазикот на православната духовност, смиреност значи Јас да се смалувам, а Другиот да расте...

Ако некој го љуби братот свој, тој Го гледа Бога.

 

 

„Денес, со доаѓањето Господово реките Јордански стануваат исцелителни...

Денес сето создание се напојува од таинствени теченија...

Денес рајот им се отвори на луѓето...

Денес горката вода од времето на Мојсеј, се претвора во нектар на народите,

со доаѓањето на Господ...

Денес се избавивме од мракот и со светлината на богопознанието се просветуваме...

Денес темнината на светот е разурната, со јавувањето на нашиот Бог...

Денес Владиката наш се крштева, за да ја вознесе човечката природа во височините...

Денес го задобивме Царството Небесно, а тоа нема крај...

Денес земјата и морето се причестуваат со радоста на светот и светот се исполни со веселба...“

 

уредникот

        

 

 

       

 

 

        

 

 

        

 

 

Содржина:

 

1. Уводник

2. За празникот Богојавление

3. Од беседата за празникот Богојавление / Свети Григориј Палама

4. Беседи / Митрополит Струмички Наум

5. Друга визура / Сестра Макрина

6. Живот без Христос, да или не? / отец Григориј Јакимов

7. Премин Галерија

8. Светоотечка ризница

9. Фрагменти / Преображение

10. И со бројаницата се спасува светот / Старец Харалампиј

11. За зависта и лицемерието / Венко Андоновски

12. Репортажа: Солун

13. Наум Миладин / д-р Јане Коџабашија

14. Ум со пари не се купува / Оливера Павловиќ

15. Родител / Горан Величковски

16. Големиот Градинар / Тања Битољану Плавшиќ

17. Лупење на универзумот / Јанко Илковски

18. Вести од православниот свет

19. Житија

 

 

 

 

Списанието „Премин“ во овој број

подарува CD

со документарниот филм

„Големата тајна на водата“,

продуцентски центар „Мастерская“.

 

 

Списанието „Премин“ може да се нарача и

преку интернет на следната страница:

www.mpc.org.mk/Knizarnica/premin.asp