Vesti i nastani
 
 
 
 
 

Синодска палата на Бугарската Православна Црква, Софија, 8 февруари (10.02.2005)

С О О П Ш Т Е Н И Е

 

          По барање на Македонската Православна Црква, на 8 февруари 2005 г., во Синодската палата во Софија, се оствари средба-разговор помеѓу: Бого­слов­ска­та комисија при Светиот Синод на Бугарската Православна Црква, во состав: Видин­скиот Митрополит г. Дометијан, Русенскиот Митрополит г. Неофит, Доро­стол­скиот Митрополит г. Иларион и главниот секретар на Светиот Синод, архи­мандритот Наум; и делегацијата на Македонската Православна Црква, во состав: Дебарско-кичевскиот Митрополит г. Тимотеј, Струмичкиот Митрополит г. Наум, Брегалничкиот Митрополит г. Агатангел и секретарот на Светиот Архиерејски Синод, прото­ѓаконот д-р Ратомир Грозданоски.

На оваа средба, којашто помина во духот на евангелската љубов и брат­ското разбирање, се разгледа прашањето за изнаоѓање на патишта и начини за развивање на добрите односи меѓу двете помесни Цркви. Учесниците во разго­ворот се уверени дека оваа средба ќе помогне за сеправославното единство, за заздравување на врските меѓу Православните Цркви, запазувајќи ги и исполнувајќи ги заветите на Пастироначалникот Христос - Главата на Црквата.

Само со исполнување на евангелската заповед за љубовта можеме да сведочиме за нашата вера и за вечната Вистина во современиот свет.

Се надеваме дека, со Божја помош и поткрепа, ваквите плодотворни средби и разговори ќе про­дол­жат и во иднина.

 

од Канцеларијата на

Светиот Архиерејски Синод

на Македонската Православна Црква