Изложба „Пасха во Русија“
 
 
 
 
 

Изложба „Пасха во Русија“ (27.04.2006)

Патријархот Московски и на цела Русија Алексиј II денес учествуваше на отварањето на изложбата „Пасха во Русија“, којашто ќе трае од 28 април до 14 мај во Москва.

 

        

 

 

На изложбата, помеѓу другите експонати, можат да се видат и пасхалните цртежи и разгледници на децата на импeраторот Николај II и Александра Фјодоровна, коишто се вброени кон ликот на Светиите. Исто така можат да се видат дела на црковната уметност, историски документи, фотографии коишто сведочат за современиот живот на Руската Црква.

Освен тоа посетителите можат да се запознаат со традицијата на празнувањето на Велигден во сите слоеви на руското предреволуционарно општество.

 

 

 

                            

Извор: Интерфакс