Сезадграничниот собор со мнозинство гласови се изјасни за соединување со Московската Патријаршија
 
 
 
 
 

Сезадграничниот собор со мнозинство гласови се изјасни за соединување со Московската Патријаршија (12.05.2006)

Делегатите на IV Сезадграничен собор со мнозинство гласови донесоа резолуција во којашто е искажана нивната решеност за обединувањето на Руската Црква, а и надежта дека единството на Руската Црква ќе биде воспоставено во погодно време. Така ќе биде овозможено заедничкото служење и причестувањето од истата Чаша. Делегатите на соборот веруваат дека на „идниот Помесен Собор на обединетата Руска Црква“ заеднички ќе се разрешат спорните прашања.

 

Известува: Интерфакс