Рускиот патријарх им го честиташе празникот на свети Пантелејмон на монасите од рускиот светогорски манастир
 
 
 
 
 

Рускиот патријарх им го честиташе празникот на свети Пантелејмон на монасите од рускиот светогорски манастир (09.08.2006)

Денес Православната Црква го празнува денот на свети Пантелејмон, покровителот на докторите и исцелител. Рускиот патријарх Алексиј II му го честиташе празникот на братството од рускиот манастир на свети Пантелејмон на Света Гора. Храмот на свети Пантелејмон на Света Гора е изграден во 1826 година, а во олтарот се чува главата на великомаченикот.

 

Извор: http://www.newizv.ru/lenta/51752/