Грузија
 
 
 
 
 

Грузија (05.09.2006)

На 28 август Грузиската Православна Црква го одбележа Успението на Пресвета Богородица, кое заедно со другите големи празници на Грузиската Православна Црква е неработен ден во Грузија.

Според уставниот договор, во Грузија Православието има статус на државна религија. Договорот меѓу државата, во лицето на претседателот на Грузија Едуард Шеварнадзе и грузиската Православна Црква, во лицето на грузискиот патријарх Илија II беше потпишан на 14 октомври 2002 година, во патријаршискиот храм Светицховели.

Извор: patriarchia.ru