На 29 октомври поглаварот на Бугарската Православна Црква наполни 92 години
 
 
 
 
 

На 29 октомври поглаварот на Бугарската Православна Црква наполни 92 години (31.10.2006)

Неговата Светост Максим, поглавар на Бугарската Православна Црква, го прослави својот 92-ри роденден на 29 октомври. По овој повод, архиереите на Бугарската Православна Црква и други гости го посетија патријархот во владината болница „Лозенец“, каде што тој од март годинава се наоѓа на лечење. Неговата Светост прими и писмени честитки од претседателот на Р. Бугарија Георги Перванов, претседателот на Собранието Георги Пирински, како и од Дирекцијата за вероисповеди при Министерскиот совет на Р. Бугарија. Архиереите на Бугарската Црква отслужија Божествена Литургија и молебен за здравјето на Патријархот во црквата на Свети Александар Невски во Софија.

 

Известува: Patriarhia.ru