Александриска Патријаршија
 
 
 
 
 

Александриска Патријаршија (02.11.2006)

Светиот Синод на Александриската Патријаршија, на својата седница од 1 ноември одлучи да основа две нови епархии во Африка, и тоа за Мозамбик и за Колвези (Демократска Република Конго). Архимандритот Теодор Димитриу е назначен за епископ на Мозамбик, додека епархијата на Колвези ќе ја возглавува архимандритот Мелетиј од светогорскиот Григоријатски манастир. Меѓу другото, Светиот Синод избра и 6 нови викарни епископи.

Известува: http://www.orthodoxie.com/