Реставрација на светогорските манастири
 
 
 
 
 

Реставрација на светогорските манастири (10.11.2006)

Значајни реставрациони програми ќе бидат реализирани во манастирите Ксенофонт и Филотеј на Света Гора. Програмите се одобрени од Агенцијата за културно наследство на грчкото министерство, коешто е и нивен изведувач. Станува збор за буџет од 1.833.772 евра, кој е одреден за возобновување и одржување на спомениците на културата на Света Гора. По извршувањето на реставрационите работи ќе може да бидат примени многу повеќе поклоници на полуостровот Атос.

Известува: Pravoslavie.bg