Избор за нов Пловдивски Митрополит
 
 
 
 
 

Избор за нов Пловдивски Митрополит (12.12.2006)

Изборот за Пловдивски Митрополит на Бугарската Православна Црква ќе се оддржи најверојатно следната година. Списокот со епископите-кандидати е одобрен од Светиот Синод и испратен во Пловдивската епархија, но сè уште нема одобрение за негово објавување.

Епархискиот совет треба да испрати препис од списокот на кандидатите до Епархиските избирачи. По три седмици тие ќе се состанат за да гласаат за нов митрополит. Тоа значи дека најверојатно изборот за Пловдивски Митрополит ќе се оддржи догодина.

Известува: http://www.dveri.bg/content/view/3240/74/