Средба меѓу грчиот Архиепископ Христодул и папата Бенедикт ХVІ во Ватикан
 
 
 
 
 

Средба меѓу грчиот Архиепископ Христодул и папата Бенедикт ХVІ во Ватикан (16.12.2006)

Поглаварот на Грчката Православна Црква, Архиепископот Христодул кој е во официјална посета на Ватикан, на 14 декември 2006 година, се сретна со папата Бенедикт ХVІ. После средбата беше потпишана заедничка декларација, во која се изразува намерата за соработка на двете страни во надминувањето на световните проблеми и улогата на црквата во Европската унија. Вчера наутро, Архиепископот Христодул ја посети базиликата на свети Петар.

Преземено од: ERT.gr