Божиќно послание на Антиохискиот патријарх Игнатиј IV
 
 
 
 
 

Божиќно послание на Антиохискиот патријарх Игнатиј IV (27.12.2006)

Рождеството на нашиот Спасител Исус Христос доаѓа секоја година за да нѐ потсети на бескрајната Божја милост и љубов кон Неговото создание. Тоа доаѓа за да нѐ повика да размислуваме одново и одново за величествената тајна на Божественото Вочовечување, без кое нашето спасение би било невозможно.

 

Христовото Рождество за сите нас претставува можност за духовна обнова. Тоа е момент да размислиме за нашиот живот, дела и однесување, и за исполнување на тој наш живот во Христа. Мир и радост се излеаја на земјата во моментот кога Божествениот Младенец се јави во скромна пештера. Не светот на силните, туку бедните пастири, срдечни и смирени, беа тие што Го примија.

 

Рождеството Христово е една покана за сите нас да го исполниме небесното послание и да се бориме за мир, кој за жал денес се чини недостижен во многу региони на нашиот страдален и распнат свет. Слики на масакри и рушења се прикажувани и распространувани секојдневно, како и слики на насилство над човековото битие, заради кое славниот Син се согласи да пребива меѓу нас, за да го возобнови нашето сродство со Отецот; да нѐ стори способни да седнеме заедно со Него во Судниот ден.

 

Ги упатуваме нашите молитви кон нашиот Господ во овие славни празнични дни на Божиќ, Нова Година и Богојавление, да ни даде Мир и Сигурност, имајќи го правото да Му се молиме на Бога и воскликнувајќи заедно со ангелите: „Слава на Бога во висините и на земјата мир, меѓу луѓето добра волја“.

 

Игнатиј IV

Патријарх на Антиохија и целиот Исток