Архиерејска Божествена Литургија во патријаршискиот соборен храм во Букурешт
 
 
 
 
 

Архиерејска Божествена Литургија во патријаршискиот соборен храм во Букурешт (09.02.2007)

 

Неговата Светост Теоктист, патријарх на Романската Православна Црква, наполни 92 години на 7 февруари 2007 година. По тој повод, Неговата Светост отслужи Архиерејска Божествена Литургија во патријаршискиот соборен храм, во сослужение со членовите на Светиот Синод. По Литургијата следеше празнична свеченост во патријаршиската палата, на која учествуваа претставници на граѓанската власт, на други конфесии и на дипломатскиот кор во Букурешт, како и многубројни верници кои посакаа да му го честитаат роденденот на својот Архипастир.

Известува: Crestinortodox.ro