Руската Федерација доби земјиште во Јордан
 
 
 
 
 

Руската Федерација доби земјиште во Јордан (16.02.2007)

Во текот на својата посета на Кралството Јордан, претседателот на Русија В.В. Путин ги повика претставниците од светот на бизнисот да ѝ излезат во пресрет на Руската Православна Црква во изградбата на дом за поклоници на брегот на реката Јордан.

 

На 13 февруари, кралот на Јордан Абдалах II ѝ предаде на Русија парцела со плоштина од 1 хектар. Истиот ден претседателот на Русија ги посети библиските места и местото каде што беше крстен Христос Спасителот. Во негова придружба беа принцот на Газа, братучед на кралот Абдалах, и началникот на Руската духовна мисија во Ерусалим, архимандрит Тихон.

 

„Би сакал да поттикнам некои бизнис структури да ѝ укажат помош на Руската Православна Црква во изградбата на дом за поклоници. Тоа може брзо да се направи“, изјави претседателот Путин.

 

известува: Патриархия.ru