Висока црковна делегација од Република Македонија во посета на Московската Патријаршија
 
 
 
 
 

Висока црковна делегација од Република Македонија во посета на Московската Патријаршија (20.04.2007)

 

 

На 20 април 2007 година во Москва, делегација на Македонската православна црква составена од Митрополитот Преспанско-пелагониски г. Петар, Митрополитот Дебарско-кичевски г. Тимотеј и Митрополитот Повардарски г. Агатангел се сретнаа со Митрополитот Смоленски и Калининградски г. Кирил, кој е Претседател на Одделот за надворешни црковни врски на Московската Патријаршија, во придружба на протојереј Николај Балашов, секретарот за меѓуцрковни односи. Средбата е остварена врз основа на барањето на Архиепископот Охридски и Македонски г.г. Стефан до Патријархот Московски и на цела Русија г. Алексиј II.

 

За време на разговорот, кој помина во духот на братска љубов и евангелско разбирање, беше истакната потребата од продолжување на дијалогот како начин за разрешување на проблемот со статусот и прифаќањето на Македонската Православна Црква од страна на другите помесни православни Цркви. Руската Православна Црква, заедно со другите православни Цркви, е подготвена, во рамките на нејзините можности, да придонесе во таквиот дијалог.

 

Исто така, беше разговарано и за можностите за понатамошно развивање на братските односи меѓу народите на Република Македонија и на Русија.