Почина Романскиот патријарх Теоктист
 
 
 
 
 

Почина Романскиот патријарх Теоктист (30.07.2007)

Романскиот патријарх Теоктист, поглавар на Романската Православна Црква од 1986 година почина денес на 92-годишна возраст. Денеска, тој беше примен во болницата во Букурешт и почина во 17 часот.

Во овие болни моменти романскиот православен народ се моли на добриот Господ да ја насели душата на Неговото Блаженство во шаторите на праведниците и во крилото на Авраам.

Господ да го упокои во мир!

 

Извор: www.patriarhia.ro, www.mmb.ro