Погребение на Романскиот патријарх Теоктист во катедралната црква во Букурешт
 
 
 
 
 

Погребение на Романскиот патријарх Теоктист во катедралната црква во Букурешт (03.08.2007)

Денеска, во Букурешт се одржа опелото и погребението на Неговата Светост Романскиот патријарх Теоктист. Церемонијата започна во 7 часот со Божествена Литургија. Заупокоената богослужба во соборниот храм на светите Константин и Елена во Букурешт ја возглави Цариградскиот патријарх Вартоломеј. На панихидата и опелото на патријархот Теоктист учествуваа повеќе од 150 претставници на свештенството од другите Помесни Православни Цркви. На богослуженијата присуствуваше и претседателот на Романија г. Трајан Басеску кој посмртно го награди патријархот Теоктист со највисока државна награда „Звезда на Романија“.

 

 

 

 

 

             

 

 

 

             

 

 

 

Извор: www.protv.ro