Интронизација на новиот Романски патријарх
 
 
 
 
 

Интронизација на новиот Романски патријарх (27.09.2007)

На 30 септември ќе се одржи интронизацијата на новоизбраниот Романски патријарх – Неговата Светост Даниил. Според уставот на Романската Православна Црква тогаш ќе се испразни митрополитската катедра на Молдавија и Буковина. Изборот за нов Митрополит на Молдавија и Буковина ќе биде на 28 ноември 2007 година. За Митрополит на Молдавија и Буковина може да се кандидираат сите архиереи - членови на Светиот Синод, вклучувајќи ги и викарните епископи.

 

Извор: Православие.бг