Бугарскиот патријарх Максим го прослави својот 93 роденден
 
 
 
 
 

Бугарскиот патријарх Максим го прослави својот 93 роденден (06.11.2007)

Поглаварот на Бугарската Православна Црква го прослави својот 93 роденден во Тројанската света обител - манастирот на Успение на Пресвета Богородица. По тој повод, Бугарскиот патријарх и Софиски митрополит Максим доби почесно звање доктор honoris causa на Специјализираното вишо училиште по библиотекарство и информациони технологии. Тоа почесно звање му беше доделено на Бугарскиот патријарх за неговите заслуги кон народот и Црквата, кон науката и вишото образование. Претседателот на Народното собрание Георги Пирински и Министерот за култура на Република Бугарија му ги испратија своите честитки за добро здравје и долгоденствие на Бугарскиот патријарх.


Бугарскиот патријарх и Софиски митрополит Максим е роден на 29 октомври 1914 година. Роден е во село Орешак, тројанско. Од 1929 до 1935 г. учи во Софиската Духовна семинарија, којашто ја завршува со одличен успех. Во текот на следните три години тој е певец при храмот на Успение на Пресвета Богородица во Русе. Од 1938 до 1942 изучува теологија на Софискиот универзитет „Св. Климент Охридски“ каде што работи и како певец и библиотекар. На 13 декември 1941 г. за време на последната година од студиите прима монашки потстриг од Ловчанскиот Митрополит Филарет и под духовно раководство на игуменот на Рилскиот манастир, архимандрит Натанаил. Една седмица потоа во храмот на Софиската духовна семинарија посветен на свети Јован Рилски е ракоположен во јероѓаконски чин од Врачанскиот митрополит Пајсиј. После кратко служење како митрополитски ѓакон и пропопведник во Ловчанската епархија назначен е за вероучител во Софиската духовна цеминарија. На таа должност јероѓаконот Максим е околу 5 години. Во меѓувреме, на 14 мај 1944 г. во Черепишкиот манастир е ракоположен во јеромонашки чин од Врачанскиот митрополит Пајсиј. На 12 јули 1947 г. со решение на Светиот Синод е воведен во архимандритско достоинство од Доростолскиот и Червенскиот митрополит Михаил. Од 1 септември 1947 г. до 1 мај 1950 г. архимандритот Максим е протосингел на Доростолско-червенската митрополија, после што (до 1955 г.) е претставник на Бугарското црковно подвоје при Московската Патријаршија. Од 1955 до 1960 е главен секретар на Светиот Синод, а во меѓувреме е и претседател на редакциониот колегиум на Синодалната издавачка дејност на БПЦ. Хиротонисан е во епископски чин со титула Браницки, на 30 декември 1956 г. во патријаршиската катедрала на свети Алексанадар Невски. На 30 октомври 1960 г. е избран, а на 20 ноември е канонски востоличен за Ловчански митрополит. По упокојувањето на патријархот Кирил, митрополитот Максим е намесник-претседател на Светиот Синод. На 4 јули 1971 г. Црковно-народниот патријаршиски изборен собор во Софија го избра митрополитот Максим за патријарх на Бугарската Православна Црква и за Софиски Митрополит.

 

Извор: Православие.бг