Педесетгодишнина од автономијата на Кинеската Православна Црква
 
 
 
 
 

Педесетгодишнина од автономијата на Кинеската Православна Црква (24.11.2007)

Вчера, со благослов на Неговата Светост Рускиот патријарх Алексиј II во Московската Патријаршија беше одбелжан јубилејот - 50-годишнина од автономијата на Кинеската Православна Црква. Во црквата на рамноапостолната кнегиња Олга, Патријархот отслужи Молебен за 222 кинески маченици и парастос за архиереите, духовниците, лаиците на автономната Кинеска Православна Црква и за сите руски мисионери во Кина. Потоа, започна симпозиумот на тема „Православието во Кина“, на кој учество зеде Митрополитот смоленски и калининградски г. Кирил, заменикот на министерот за надворешни рабори на Русија Г.Б. Карасин и академикот М.Л. Титаренко.

 

извор: http://www.patriarhia.ru/db/text/328262.html