Цариградскиот патријарх ќе го посети папата Бенедикт ХVІ во март
 
 
 
 
 

Цариградскиот патријарх ќе го посети папата Бенедикт ХVІ во март (09.01.2008)

Се очекува Цариградскиот патријарх да го посети папата Бенедикт ХVІ на 6 март оваа година, соопштија вчера од Ватикан. Планираната посета на патријархот на Ватикан е и поради 90-годишнината од основањето на Папскиот институт за Исток, којшто на високи клирици им овозможува образование на православното богословие и на функционирањето на црквите во Источна Европа. Патријархот Вартоломеј учел како студен на овој институт.

 

 

Извор: Православие.бг