На 4 мај 2008 година ќе биде востоличен новиот митрополит на Молдавија и Буковина
 
 
 
 
 

На 4 мај 2008 година ќе биде востоличен новиот митрополит на Молдавија и Буковина (15.03.2008)

Митрополит Теофан, избран за Архиепископ на Јаши и Митрополит на Молдавија и Буковина

 

Романскиот патријарх Даниел и Неговото Високопреосвештенство Теофан Митрополит на Олтенија новоизбран Митрополит на Молдавија и Буковина, се согласија церемонијата на востоличувањето на Митрополитот да биде на Томина недела, на 4 мај 2008. Тие се договорија за овој датум имајќи ја предвид презафатеноста на архиереите во периодот на Великиот пост и за празникот Велигден.

 

Извор: Trinitas.ro