Свечености во Бугарија по повод 55-годишнината од востановувањето на Бугарската Црква во достоинство на Патријаршија
 
 
 
 
 

Свечености во Бугарија по повод 55-годишнината од востановувањето на Бугарската Црква во достоинство на Патријаршија (16.05.2008)

На 10 мај Бугарската Православна Црква одбележа 55 години од денот на интронизацијата на првиот Патријарх Кирил, кој беше избран на третиот Црковно-народен собор, при што Бугарската Црква стана Патријаршија.

„Признавањето на авокефалноста на Бугарската Црква и изборот на нејзиниот поглавар - Патријрахот Кирил отворија нова епахоа на црковниот живот во Бугарија. Востоличувањето на Патријархот претставува последен елемент во ланецот на значајните случувања во историјата на ослобдувањето на Бугарија од иноверно ропство и стана чин на признавање на вискока доверба кон Бугарската Православна Црква, во животот на својот народ нејзината улога навистина не е неспоредлива со ништо“, пишува во посланието на Рускиот Патријарх Алексиј, коешто на свечениот прием во Бугарската Патријаршија беше прочитан од претставникот на Руската Православна Црква во Бугарија игуменот Исидор.

 

Извор: Patriarhia.ru