Официјално соопштение на Цариградската Патријаршија
 
 
 
 
 

Официјално соопштение на Цариградската Патријаршија (09.07.2008)

Во врска со неодамнешниот напис за тоа дека Неговата Светост Цариградскиот патријарах Вартоломеј верува дека со грко-католиците (унијатите) е возможно да се воспостави „двојно единство“, со други зборови, полна заедница и со Рим и со Цариград, Цариградскиот патријарх ја демантира оваа неточна изјава и тврди дека такво нешто никогаш не било кажано. Цариградската Патријаршија ја потврдува својата позиција дека полното единство во верата е предуслов за светотаинското заедничарење.

 

5 јули 2008 година

Секретаријат на Светиот Синод на Цариградската Патријаршија

 

Извор: Ec-patr.org