Соопштение од седницата на Светиот Синод на Романската Православна Црква
 
 
 
 
 

Соопштение од седницата на Светиот Синод на Романската Православна Црква (09.07.2008)

На седницата на Светиот Синод на Романската Православна Црква одржана на 8-9 јули 2008 година се дискутираше за причестувањето на Митрополитот Банатски Николај на грко-католичка литургија и за сослужувањето на Епископот на Орадеа Софрониј со грко-католички архиереј при извршување на Водосвет.

Светиот Синод не ги одобри неканонските дејствија на овие двајца архиереи, кои предизвикаа немир во Црквата. Потоа, Светиот Синод обрна внимание на нивното жалење и покајание и ги прифати како прв знак за исправување.

Во врска со светотаинското и литургиското однесување на архиереите, свештениците, ѓаконите, монасите, монахињите и мирјаните-верници на Романската Православна Црква кон другите вери, согласно светите канони на Православното учење, Светиот Синод одлучи  дека на ниту еден архиереј, свештеник, ѓакон, монах, монахиња или мирјанин-верник на Романската Православна Црква не му е дозволено евхаристиски да заедничари во други христијански цркви. Исто така, на ниту еден православен клирик не му е дозволено да извршува Свети Тајни со служители од други религиозни групи.

На оние коишто нема да ја почитуваат оваа одлука им се забранува причест во Православната Црква и следователно канонски ќе бидат санкционирани согласно нивната позиција во Црквата: расчинување за свештенослужителите или одлачување за мирјаните.

 

Прес-службата на Романската Православна Црква

Извор: Basilica.ro