Митрополитот смоленски и калининградски Кирил се сретна со архиереи од Српската Православна Црква
 
 
 
 
 

Митрополитот смоленски и калининградски Кирил се сретна со архиереи од Српската Православна Црква (27.09.2008)

На 25 септември 2008 година во Одделот за надворешни црковни врски на Московската Патријаршија, Митрополитот смоленски и калининградски Кирил се сретна со Митрополитот црногорски и приморски Амфилохиј, Епископот бачки Иринеј и со Епископот моравички Антониј, со претставникот на Српската Патријаршија при Московската Патријаршија. Во текот на срдечниот братски разговор беа разгледани прашања во врска со односите меѓу двете Цркви и меѓуправославните односи воопшто, положбата во косовскиот крај.

Митрополитот Кирил ги запозна гостите со позицијата на Руската Православна Црква по однос на неодамнешните случувања на Кавказ и им зборуваше за опитот од миротворните дејствија со Грузиската Православна Црква во деновите на воениот конфликт во Јужна Осетија. Тема на особено разгледување исто така беше црковната положба во Украина. Беше спомната и црковната ситуација во Република Македонија.

Во разговорот учествуваше и секретарот на ОВЦС по меѓуправославни односи протоереј Николај Балашов.

Извор: Патриархиа.ру