Патријархот Вартоломеј: Дијалогот со католиците е наш приоритет
 
 
 
 
 

Патријархот Вартоломеј: Дијалогот со католиците е наш приоритет (08.11.2008)

„Дијалогот со католиците е еден од нашите приоритети, а патот кон екуменизмот е улица со еднонасочно движење“, изјави Цариградскиот патријарх Вартоломеј во интервју за агенцијата Asia news. Тој ја определи како „голема чест“ можноста да зборува пред соборот на римокатоличките епископи на 18 октомври оваа година. „Тоа беше уникатен опит, којшто ќе го памтам цел живот“,„Сите ние треба да се молиме, еден ден заедничката Евхаристија да стане реалност и треба да благодариме на нашите претходници, коишто го започнаа овој пат“, рече патријархот.


Извор:
Asia news