Црква на Света Софија во Хабрин, Кина
 
 
 
 
 

Црква на Света Софија во Хабрин, Кина (23.01.2009)

Сместена во градот Хабрин во провинцијата Хеилонгџијанг, Света Софија е најголемата православна црква во крајниот источниот регион. Во почетокот на 20 век, поради отворањето на патот кон Средниот Исток, Хабрин стана многу важен град на север на Кина со големо меѓународно влијание. Странците тука се доселиле и живееле во хармонија со месното население. Во овој период се проширува Православието во Хабрин. Изградена во март 1907, Света Софија станува една од најпретставителните православни цркви. Димензиите на црквата се: 53,25 м висина и површина од 721 м2, и изградена е во класичен византиски стил.

 

 

                             

 

Извор: French China