Рускиот Патријарх Кирил ги поздрави жителите на ставропигијалниот манастир на свети Јован во Карповка
 
 
 
 
 

Рускиот Патријарх Кирил ги поздрави жителите на ставропигијалниот манастир на свети Јован во Карповка (03.04.2009)

Вчера вечер, откако пристигна во северната престолнина, Патријархот Московски и на цела Русија Кирил тргна во манастирот на свети Јован во Карповка. Поглаварот во манастирот беше пречекан од игуменијата Серафима и од сестринството.

Патријархот ја посети црквата на преподобниот Јован Рилски, а потоа слезе во криптата каде што се наоѓаат моштите на свети парведен Јован Кронштатски. Владиката му се помоли на Божјиот Светител и се поклони на неговиот гроб.

Придружуван од сестрите на манастирот Патријархот влезе во соборниот храм на Дванаесетте апостоли. Овде Патријархот им се обрати на игуменијата и на сестрите со кратка беседа.

Благодарејќи ѝ на игуменијата и на сестрите од манастирот за молитвата, Патријархот Кирил ги замоли и понатаму да го имаат во нивните свети молитви „на ова место на особен духовен подвиг на петроградска земјата“.

Според многугодишната традиција ставропигијалниот манастир на свети Јован во Карповка е место каде што Московскиот Патријарх престојува за време на посетите во Санкт-Петербург.

 

                   

 

                              

 

Извор: Патриархиа.ру