Нов настојател на Света Гора
 
 
 
 
 

Нов настојател на Света Гора (15.06.2009)

На 14 јуни 2009 година во 10.00 часот беше избран новиот настојател на Света Гора. Старецот Стефан Хиландарец го предаде жезолот на новиот настојател - Старецот Симеон Дионисијатски. Тој е монах во манастирот Дионисијат веќе неколку години. Роден е во селото Вердикуса на Тесалија. Во соборот со него ќе бидат Старците Ефтимиј Зографски, Кирион Пантелејмонски и Ефрем Констамонитски.

Извор: Romfea