Руската Црква се надева на добра соработка со новиот градоначалник на Москва
 
 
 
 
 

Руската Црква се надева на добра соработка со новиот градоначалник на Москва (07.10.2010)

Во Московската патријаршија го поврзуваат доаѓањето на новата власт во престолнината со надеж за подобра соработка. „Црквата, се разбира, ќе соработува со идниот градоначалник и со новата влада на Москва“, изјави протојереј Всеволод Чаплин, претседател на Синодалниот оддел за врски на Црквата со општеството. Тој изрази надеж дека подобната соработка „ќе прерасне во вистинско социјално партнерство, кое не само што ќе ја направи состојбата на црковниот живот прикладна на потребите на многумилионскиот мегаполис, но би послужило за доброто на сите луѓе – православни и неправославни, верници и неверници“. По зборовите на свештеникот, има за што да се благодари да поранешниот градоначалник на Москва, Јуриј Лужков, и сè уште активната престолнинска влада: „Сите добро знаат, колку многу беше направено през тешките години за преродбата на црковниот живот во Москва“. „Впрочем, не секогаш односите ни се развиваа безоблачно, се случуваа и неправилни и сомнителни дејствија на некои чиновници, за што претставниците на Црквата говореа откриено во дијалогот со градските власти и многу проблеми отидоа во минатото“, констатира отец Всеволод. Во исто време тој забележа дека сложените прашања, за кои требало да најдат решение, „никогаш не се решаваат едноставно“. Според него, политичарите доаѓаат и си одат, „а духовните стремежи на верниот народ остануваат, се запазува главниот вектор на нивниот живот – стремежот кон спасение и кон тоа, животот на Црквата да биде слободен и непритеснет“. „Кога спомнуваме за тоа, ние ги поддржуваме добрите односи со сите власти“, заврши отец Всеволод Чаплин.

Извор: Двери