Добротворни акции воочи Божик во Москва
 
 
 
 
 

Добротворни акции воочи Божик во Москва (07.01.2011)

 

 

Во предвечерието на Христовото Рождество во Москва се одржа добротворен празник на лед.

 

Годишната добротворна акција „Светите дела – на децата!“ беше отворена во вторникот на 4 јануари 2011 година во 13 часот на московското лизгалиште „Катка на Петровке“.

 

Акцијата се одржува секоја година со поддршка на синодалните оддели на Московската Патријаршија – Одделот за млади и Одделот за религиозно образование и катехизација. На свеченоста беа поканети над 200 деца од вероучилиштата во Москва.

 

Цел на акцијата е обновување на традицијата на руската зима, духовно-морално воспитание на младите, како и превенција на негативното влијание на „улицата“ врз децата. Во рамките на празникот за децата беше организирано лизгање на лизгалки, игри и конкурси, како и вкусни послужувања. Покрај тоа, децата се сретнаа со претседателот на синодалниот Оддел за млади, епископот Браницки Игнатиј, којшто им зборуваше за духовните аспекти на човековиот живот и за претстојниот празник на Рождество Христово. Исто така децата имаа можност да разговараат со познати политичари, уметници и спортисти, кои го поддржуваат здравиот начин на живот. Сите учесници на акцијата добија подароци и бесплатни билети за лизгалиштата во Москва и Подмосковието.  

 

 

                  

 

Извор: Pravoslavie.ru