Крстовден во Манастирот Ватопед на Света Гора
 
 
 
 
 

Крстовден во Манастирот Ватопед на Света Гора (02.10.2011)

 

                         

 

                                                         

 

                                          

 

                                          

 

                          

 

                                                   

 

                                   

 

                                    

Сочувани се низ светот повеќе честички од Светиот Крст на којшто беше распнат нашиот Господ Исус Христос. На Крстовден, честичката од Светиот Крст, која се чува во манастирот Ватопед, се изнесува од светиот олтар за поклонение на верните. После поклонувањето, на крајот од бдението, под Светиот Крст се остава смеса од брашно и вода. Оваа смеса после Светата Литургија станува квасец што нараснува и кој од отците се употребува за правење леб и просфори сѐ до наредниот празник на Воздвижение на Светиот Крст.

 

Извор: vatopaidi.wordpress.com