„Велики старечник на светогорците од 20 век“
 
 
 
 
 

„Велики старечник на светогорците од 20 век“ (11.02.2012)

На 7. февруари во Атина, во салата на Филолошкото здружение „Парнасос“ беше претставено тритомното издание на „Велики старечник на светогорците од 20 век“ на старецот Мојсеј Светогорец. Старец Мојсеј Светогорец, собрат на скитот на свети Пантелејмон, кој припаѓа на манастирот Кутлумуш и старец на келијата свети Јован Златоуст, автор е на шеесет книги. За новата книги зборуваа Митрополитот навпактски Еротеј, игуменот на манастирот Хиландар Методиј, пртопрезвитерот Георгиј Металинос, економот на манастирот Симонопетра, архимандрит Ефрем и протосинѓел на Флоринската митрополија архимандрит Јустин Бардакос. На промоцијата присуствуваше и Атинскиот Архиепископ и цела Грција Ероним II.

Извор: Ромфеа