Во Полска заврши меѓународниот фестивал на црковно ѕвонење
 
 
 
 
 

Во Полска заврши меѓународниот фестивал на црковно ѕвонење (01.05.2012)

Во неделата, 22 април, во Полска заврши четвртиот меѓународен фестивал на црковно ѕвонење.

Главната награда ја доби Ксенија Кијанчева од Петроград, а меѓу наградените се и Надежда Калашникова, исто така од Петроград, и Сергеј Никотјенко од Минск.

Во натпреварувањето учествуваа осумнаесет ѕвонари, кои своите способности ги претставија на камбанаријата во Супразалскиот манастир.

Главната цел на фестивалот е негувањето на традицијата за црковните ѕвона во Православната Црква, посебно во текот на пасхалниот период. Во минатото, а во некои парохии и денес, на Воскресение, откако камбаните ќе го означат светлото Христово воскресение, секому му било дозволено да ѕвони.