На Велиденскиот фестивал во Тбилиси одекнаа музичките дела на Патријархот Илија II
 
 
 
 
 

На Велиденскиот фестивал во Тбилиси одекнаа музичките дела на Патријархот Илија II (14.05.2013 16:52)

Од 7 до 12 мај во Големата сала на Тбилискиот државен конзерваториум „Вано Сараджишвили“ се одржа дел од фестивалот „Од Пасха до Вознесение“. Како што соопшти на прес-конференцијата раководителот на Фондацијата на Патријархот на Грузија, фестивалот е посветен на 80-те години и 35-годишнината од интронизацијата на Патријархот на цела Грузија Илија II.

Уметнички директор на фестивалот е грузискиот пијанист Александар Корсантиј, кој работи во САД, а настапуваат познати музички уметници.

На торжествената церемонија при отворањето на фестивалот имаше презентација на нотниот зборник со дела создадени од Грузискиот Патриарх, а на 12 мај, можеше да се чуе едно од последните музички дела на Патријархот Илија II - TE DEUM.

Освен во Тбилиси, главниот град на Грузија, во рамките на фестивалот ќе има концерти и во Никозија - 14 мај, во Ахмета - 31 мај, во Озургети - 11 јуни. На 13 јуни Батуми ќе биде домаќин на затворањето на фестивалот, соопшти „Благовест-инфо“.