Едниот од сириските Mитрополити е убиен
 
 
 
 
 

Едниот од сириските Mитрополити е убиен (28.06.2013 13:46)

На интернeт е објавена видео снимка од убиството на сириски Eпископ и негов помошник. Во веста на сајтот Intifada, цитирана од Православие и мир, се вели дека тие се обезглавени.

Сѐ уште нема официјална потврда на информацијата, а исто така не е познато кој од двајцата духовници, што беа киднапирани во април, е убиен.

Митрополитот на Алепо Павле и Сиро-јаховитскиот Митрополит Јохан Ибрахим беа киднапирани на 22 април од вооружени лица и оттогаш нема официјални податоци за нив. Нивниот шофер и ѓакон е убиен уште при самото киднапирање. Двајцата духовници патуваа по работа. Тие се занимаваа со решавање на хуманитарните проблеми на месното население во селото Кафр-Даел, на границата меѓу Сирија и Турција.

Во последните месеци се правеа обиди од разни земји да се воспостави контакт со киднапираните духовници и да се преговара за нивно ослободување. На почетокот на јуни во Париз беше организирана акција за поддршка на двајцата Митрополити.

Извор: Двери.бг