Терор: Список на 45 запалени цркви последниве 24 часа
 
 
 
 
 

Терор: Список на 45 запалени цркви последниве 24 часа (16.08.2013 20:44)

Исламските подржувачи на соборениот претседател на Египет, Мохамед Морси започнаа со подметнување на пожари и напади на цркви во Египет. Според информациите кои се пласираат, само во последните 24 часа се запалени дури 45 цркви.

Инцидентите за палење на цркви и напади врз христијански институции, се шират преку информации на социјалните мрежи од коптски лидери и организации кои одблиску ја следат појавата на анти-христијанското насилство.

 

 

 

 

 

 

 

Ова е списокот на 45-те запалени цркви во последните 24 часа од страна на Муслиманското братство


Alexandria
Father Maximus Church
Arish

St George Church | Burned | Source
Assiut
Good Shepherds Monastery | Nuns attacked
Angel Michael Church | Surrounded
St George Coptic Orthodox Church | Photo, Photo, Photo,YouTube

Al-Eslah Church| Burned | Source
Adventist Church | Pastor and his wife kidnapped | Photo
St Therese Church | Photo
Apostles Church | Burning | Source
Holy Revival Church | Burning | Source
Beni Suef

The Nuns School | Photo
St George Church | al-Wasta
Cairo

St Fatima Basilica | Heliopolis | Attempted Attack
Fayoum (Five churches)
St Mary Church | El Nazlah | Gallery
St Damiana Church | Robbed and burned
Amir Tawadros (St Theodore) Church
Evangelical Church | al-Zorby Village | Looting and destruction
Church of Joseph | Burned | Source
Franciscan School | Burned | Source
Gharbiya

Diocese of St Paul | Burned | Source
Giza

Father Antonios
Atfeeh Bishopric
Minya (Around twelve churches)
Church of the Virgin Mary and Father Abram | Delga, Deir Mawas | Source
St Mina Church | Abu Hilal Kebly, Beni Hilal | Source, photo
Baptist Church | Beni Mazar | Source
Deir Mawas Bishopric
Delga Church | Attacked (Previously attacked with fire)
The Jesuit Fathers Church | Abu Hilal district
St Mark Church | Abu Hilal district
St Joseph Nunnery | Photo, photo
Amir Tadros Church | Photo, photo, photo, album
Evangelical Church | Photo
Anba Moussa al-Aswad Church
Apostles Church | Source
Qena

St Mary’s Church | Attempted Burning
Sohag

St George Church |Photo album, photo, photo, video, source, source
St Damiana | Attacked and burned | Source
Virgin Mary | Attacked and burned | Source
St Mark Church & Community Center
Anba Abram Church | Destroyed and burned | Source
Suez

St Saviours Anglican Church | Source
Franciscan Church and School | Street 23 | Burned |Photo, photo, source/photos, photos
Holy Shepherd Monastery and Hospital | Photo
Good Shepherd Church (molotov cocktail thrown)- Relationship with Holy Shepherd Monastery unknown.
Greek Orthodox Church | Photo, Photo