Во Одеса беше осветен храм за глувонеми
 
 
 
 
 

Во Одеса беше осветен храм за глувонеми (20.08.2013 10:14)

На 6 август Одескиот и Измаилски Митрополит Агатангел освети храм посветен на св. преподобномаченичка Елисавета (Фјодоровна). Храмот е изграден на територијата на Одеската локална детска кожно-венерична болница. Во него ќе се служат богослужби и за глувонеми, соопшти „Православна Одесса“, цитирана од Православие.ру.

Во престолот на храмот е положена честица од моштите на св. Максим Римски.

Во своето архипастирско слово Митрополитот истакна дека во Одеската епархија, благодарение на конструктивната соработка на Црквата и месната власт, во многу од медицинските установи се изградени храмови, каде лекарите и пациентите можат да се помолат и да побараат исцеление од Бога.

Во новоосветениот храм ќе богослужи свештеникот Светослав Минаев, кој го знае јазикот на глувонемите.

Извор: Dveri.bg