1903 год. – Канонизација на преподобен Серафим Саровски
 
 
 
 
 

1903 год. – Канонизација на преподобен Серафим Саровски (16.01.2014 15:47)

Ковчегот во кој бил погребен преп. Серафим,
направен од самиот о. Серафим

Ковчег во која се чувале моштите на преп. Серафим,
изработен според стариот вид на ковчези
во Зосим-Саватовата црква

Пустинката на преп. Серафим

Свечено влегување на императорската кочија
во Тамбовскиот имот

Влегување на императорскoто семејство
во Саровскиот манастир

Духовништвото го пречекува царот во Саровскиот манастир

Народот срдечно го пречекува императорското семејство во Саровскиот манастир

Народот срдечно го пречекува императорското семејство во Саровскиот манастир

Членовите на царското семејство во придружба на идниот свештеномаченик архимандрит Серафим (Чичагов) во Саровскиот манастир

Литија со моштите на преп. Серафим

 

Литија со моштите на преп. Серафим

Изворот на преп. Серафим

Царот Николај Александрович

Царицата Александра Федоровна во разговор со нејзината сестра кнегињата Елисавета во поворка низ Саровската шума кон изворот на преп. Серафим

Царското семејство излегува од параклисот
над изворот на преп. Серафим после молебниот

Царското семејство излегува од параклисот
над изворот на преп. Серафим после молебниот

Императорката Александра Федоровна по капењето во изворот на преп. Серафим (на чие застапништво таа му го припишува зачнувањето на долгоочекуванот наследник)

Параклис над каменот на кој 1000 денови и ноќи се молел
преп. Серафим

За време на празничното прославување на преп. Серафим во Саровскиот манастир

Трпезарија на отворено за поклониците

Чудотворната икона Умиление на Божјата Мајка пред која коленопреклоно се упокоил преп. Серафим

Кандила, дар од царот Николај II за иконата Умиление на Божјата Мајка

Средба со царското семејство во Дивеевскиот манастир

Со дворјаните на Нижегородската губернија

Литија со чудотворната икона Умиление на Божјата Мајка пред која се упокоил преп. Серафим

Хромиот Василиј Ликов (28 годишен) – еден од многуте кои биле исцелени за време на торжественото прославување на преп. Серафим